KOP ontfermt zich binnen het kader van GAST over de multidisciplinaire toonruimte in de Oude Beurs. Hier bouwen we de werking van onze KOP Artspace verder uit door het kwalitatief en artistiek werk, project of product van veelbelovend talent uit Antwerpen en omstreken in de kijker te zetten.

 

Open Call

Begin mei vuurden we een open call af op de wereld met de opzet om deze zomer samen met ons de multidisciplinaire toonruimte om te vormen tot een bolwerk van creatie, presentatie en ontwikkeling. Welberaden (zoals we zijn) maakten we een selectie van meer dan twintig kunstenaars en bieden hen de komende maanden de kans om hun werk tentoon te stellen in de Oude Beurs.

 

Pluimgewicht (Perspectief I) – 13/05 tot 28/05

Vier kunstenaars gaan in de geïllustreerde dichtbundel PLUIMGEWICHT op zoek naar de spanning tussen beeld en woord. Illustratoren Charlotte Severeyns en Dieter De Schutter en schrijvers Vincent Van Meenen en Line Pillet geven het relaas van een tragiek weer waarbij duizenden sneeuwganzen in Montana (VS) vorig jaar om het leven kwamen nadat ze noodgedwongen een tussenstop maakten op Berkeley Pit, een meer vol giftige stoffen en zware metalen.

PLUIMGEWICHT is de eerste etappe van het kunstproject PERSPECTIEF 2017 – een samenwerking tussen KOP en kunstcollectief HET DEBUUT. Verspreid over drie (cumulatieve) trajecten worden telkens vier kunstenaars uit verschillende disciplines bijeengebracht om samen iets te creëren rond één welbepaald thema, met name het noodlot van de sneeuwganzen.

 

Maneschijn met open gordijn (Fleur De Roeck) – 09/06 tot 25/06

In haar werk geeft beeldend kunstenares Fleur De Roeck uiting aan de spontaniteit van het moment. Haar directe improvisatie en wilde zin voor kleur, textuur, patronen en techniek vertalen zich in lyrische abstracties die ons doen denken aan meeslepende jazzcomposities. Ze geeft in haar schilderijen blijk van een zekere vrolijkheid en optimisme die in deze wereld vaak ver zoek is.

De Roeck (1992) studeerde drie jaar geleden af als grafisch ontwerpster. Sindsdien woont en werkt ze in Antwerpen en exposeert van tijd tot tijd in binnen- en buitenland. De tentoonstelling Maneschijn met open gordijn behelst haar meest recente werk en toont ons hoe verscheidene invloeden en motieven vertrouwd samenkomen op het grote (schilders)doek.

www.fleurderoeck.com

Primaries + Rush (Miles Fischler) – 09/06 tot 25/06

Miles Fischler (1991) studeerde fotografie aan Sint-Lukas Brussel en is onder andere huisfotografe bij The Word magazine. In haar tweedelige tentoonstelling brengt ze een selectie foto’s samen die ze de voorbije jaren tijdens enkele omzwervingen maakte. In Primaries verkennen een geleidelijk evoluerende verzameling beelden de publieke ruimte en de manier waarop de mens zich manifesteert binnen deze architectonische taferelen van kleur, volume en ritme.

Rush – het tweede luik van haar expo – bestaat uit een stroom van indrukken van landschappen, details en personages die haar pad kruisten doorheen een reis in Canada en de VS. De snel op elkaar volgende fragmenten tonen een reeks vluchtige observaties die in contrast staan met haar anders zo uitgebalanceerde fotografische composities.

www.milesfischler.be 

 

 

A blind man’s souvenirs (NON PLUS ULTRA) – 30/06 tot 16/07

Illustratieve kunstenaars Juliane Noll, Maureen Pieters en Senne Claes van het jonge kunstcollectief NON PLUS ULTRA schetsen in A blind man’s souvenirs de wereld waargenomen door en in de ogen van ‘de blinde’ – een personage uit het boek De Oorgetuige van Elias Canetti. Aan de hand van muurschilderingen, videobeelden, dia’s en illustraties etaleren de kunstenaars een beeltenis van ‘de blinde’ vanuit zijn perceptie op de wereld. Anders dan bij de gewone mens, waar al snel gewenning optreedt, beschouwt ‘de blinde’ zijn omgeving immer als een exotische en onverminderd betoverende bestemming.

Onder het goedkeurend oog van Juliane Noll organiseert NON PLUS ULTRA drie projecten (m.n. een expo, theaterstuk en muziekavond) waarbij wederzijdse bestuiving tussen kunstdisciplines centraal staat. Het boek De oorgetuige van Elias Canetti, waarin vijftig absurde figuren beschreven worden, vormt daarbij de rode draad. Met A blind man’s souvenirs brengen Claes, Pieters en Noll (recent afgestudeerden St. Lucas, Antwerpen) alvast het personage van ‘de blinde’ tot leven.

www.facebook.com/NONPLUSULTRAantwerp                                                                   

TEAM GAST - KOP VZW

KOP is een platform voor kunstenaars, makers en creatieve ondernemers uit verschillende kunstdisciplines. We richten ons tot iedereen die artistiek of creatief geëngageerd is en doende gemotiveerd om een artistieke carrière uit te bouwen. Daarbij bieden we ondersteuning in hun artistieke en zakelijke ontplooiing.

KOP gelooft dat creativiteit en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan zonder aan artistieke integriteit te moeten inboeten. We reiken de nodige instrumenten aan om ondernemers wegwijs te maken in alle facetten van het kunstenaarschap. Naast het opzetten van allerhande projecten waarbij creatie en presentatie gestimuleerd worden, bieden we ook zakelijke en productionele coaching en vorming aan.

Like ons online!

Website // Facebook // Instagram