GAST is er voor de buurt!


Deze zomer is de Oude Beurs een ontmoetingsplaats voor de buurt. Samen met de buurtbewoners en buurtorganisaties maken we er een zomer van om nooit te vergeten!
 

Onze buurttrajecten


De buurt heeft nood aan betere straten, meer groene speelruimte en meer verbinding. Onze GASTEN zetten diverse projecten op die hierop inspelen.

 

Enkele voorbeelden van artistieke buurttrajecten
- Samen met Antwerpse fietsverenigingen plaatsen we 's nachts installaties waarmee we de slechte fietspaden aankaarten.
- Een hele zomer lang zijn groepen van buurtbewoners - mits aanvraag - welkom om van onze rondleidingen te komen genieten. Op basis van de expo's die op dat moment plaatsvindt wordt er een programma op maat gecreëerd waar deze spelenderwijs wordt uitgedaagd deel te nemen aan het experiment dat GAST is.
- De mensen van Theatro De Los Sentidos geven een workshops zintuiglijk theater over de buurt. Wat betekent het van verloren te lopen in je eigen buurt, en kan je zo jezelf terug tegenkomen? Deze workshop richt zich tot buurtbewoners en zal deels plaatsvinden in de huiskamers van buren.
- Luchtverfrisser start een traject op waarbij, op basis van het filosofisch bevragen van buurtjongeren, naar een artistiek traject wordt toegewerkt.
- We organiseren wekelijks op dinsdag een workshop dans en beweging voor buurtbewoners van alle leeftijden.
- We maken samen met de 16 diverse 'resident artists' of GASTen een krantje over de buurt en met daarin de agenda met wat er allemaal te doen is deze zomer in onze diverse buurt.
- Nora, een fotografe maakt potretten van buurtbewoners po basis van wat zich achter de gevels afspeelt. Ze vertrekt van foto's die ze neemt van ramen en gordijnen. Samen met geluidsopnames worden deze portretten samengevoegd tot een theatraal geheel waar we met veel plezier de buurtbewoners voor uitnodigen.
- ...

 

Gesprek #14 /// Elke

‘Ik woon hier 14 jaar tussen het MAS & het stadscentrum. Er is hier veel leegstand in de buurt Klapdorp. Ik vind het fijn om in een buurt te wonen waar je vanalles kan tegenkomen – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Het Eilandje. Al wonen er hier in de buurt misschien net wat te veel mensen die geen geld hebben om te investeren in lokale bedrijvigheid, met alle gevolgen vandoen. De mensen vinden hun weg niet naar deze buurt…’

Nood? Meer trendy lokale bedrijvigheid

Elke (niet de dame op foto!)

Bed & breakfast | Yellow Submarine

(buurt Falconplein)

 

 
Sint-Paulusplaats, Antwerpen

Sint-Paulusplaats, Antwerpen

Gesprek #7 /// Said, Hassan en Lala

‘Er zijn weinig mensen op straat. Vroeger was dat anders, dan ging er meer volk op café. Nu hebben de mensen daar geen geld meer voor. Wij begrijpen de communicatie (over buurtactiviteiten) niet. De buurt is superdivers.’

Nood? Straten afwerken (de voetpaden!) / Meer buurtactiviteiten (feest, dans, gezelligheid) / Communicatiemiddelen in meerdere talen en op maat van de buurt.

Said, Hassan en Lala

Klanten Mallebabe

ST. PAULUSPLEIN

 

Heb jij iets te vertellen over de buurt? Laat het ons weten via colabscollectief@gmail.com en misschien posten we jouw anekdote ook op deze pagina.