Back to All Events

STADSPARELS

STADSPARELS = Toerist in eigen buurt!
Volg ons op Facebook

Hou jij ervan om op ontdekking te gaan in je eigen stad? Op 23 september kan je weer heel even toerist zijn en tien stadsparels ontdekken in het historisch centrum van Antwerpen. Co.Labs selecteerde tien plekken waar geëngageerde mensen je met open armen ontvangen om hun specialiteiten voor te stellen. 

Het programma
12u30 - Ontvangst in de Oude Beurs ( waar je een plannetje en uitleg krijgt)
13u tot 18u - Bezoek de leuke en verborgen plekjes van de buurt
18u - Een feestelijke barbecue in de Oude Beurs. 
Achteraf is het feest in Café au Lait!

DE STADSPARELS
1. Cross Roast – Koffiebranderij – 13u – 16u
Wil jij weten waar de smaken in je kopje koffie vandaan komen? De mensen van Caffe Mundi stellen hun branderij Cross Roast open. Ze beheren alle schakels van het proces: van de selectie van de bonen tot het serveren van de koffie. Ze zijn gekend voor het betere werk en doen maar wat graag hun deuren open voor de buurt.
Oude Beurs 24 - 28

2. Atelier Kabaal – Fablab – 13u-16u
Dit is een nieuwe plek waar diverse makers samen aan het werk gaan: iemand die origineel met hout aan de slag gaat, een meubel- en een sieraadontwerpster, iemand die met diverse vormen van printen experimenteert zoals laserprinten, 3D-printen, een jongen die op ouderwetse manier met een beitel houten objecten maakt, etc. Kortom de techneuten en ontwerpers onder ons mogen dit adres niet missen.
Oude Beurs 10

3. De St. Pauluskerk – Bezoek aan de crypten – 14u30, 15u30 en 16u
Hier kan je terecht voor een rondleiding doorheen de crypten. Duik samen met een begeleider onder de grond op zoek naar restanten van de eerste Romaanse St. Pauluskerk. Vergeet achteraf ook geen bezoekje te brengen aan de kerk en omgeving!
Sint-Paulusstraat 22

4. Rossaert - Rondleiding doorheen expositie 'Oud Antwerpen' – 13u-16u
Ken je dit kleine museumpje al? Het herbergt een schat aan verhalen, schilderijen en foto’s over uw buurt en wat hier zoal gebeurde rond 1900. Boeiende tijden, zoveel is zeker! Maar er is meer: een gids begeleidt je graag doorheen de verhalen, er is de tentoonstelling ‘Antwerpen Metropool’, er zijn de petten waarvoor Rossaert gekend is, er zijn boeken te koop, etc.
Nosestraat 7

5. Wis Jacobs // Rita Rae Mertens // GLTCH // MAF 3 – Expo’s – 13u-18u
Halverwege Klapdorp slaag je vier vliegen in één klap. Via de eerste verborgen parel kom je in contact met Artwolf , een plek met zowel schilder-, beeldhouw- en grafisch werk. Het tweede adres is het atelier van Rita Rae Mertens, door de meeste buren wel gekend vanwege haar grote werken die achter haar voorgevel schuilen. Als derde plek raden we GLTCH aan. Een nieuwe winkel waar in de kelder een prachtige expositieruimte schuilt. Tot slot is er MAF2 - zoals beschreven in onze krant - vele artiesten die exposeren in leegstand. Deze plekjes is een must voor de kunstliefhebber!
Houten Brug 2 // Klapdorp 39 // Kaasbrug 8 // Klapdorp 36, 38, 40

6. Koffieklap - Optreden van Gerdien - 16u
Wie deze plek nog niet kent, zal blij zijn dit gezellig koffiehuis te leren kennen. Ook hier doet men meer dan enkel mensen serveren. De uitbaters engageren zich bijvoorbeeld al lange tijd voor slachtoffers van mensenhandel. Ook interessant om te weten: het team bestaat enkel uit vrijwilligers. Op 23 september willen ze u soigneren met de muzikale klanken van Gerdien (denk aan Lisa Hannigan). De speciale koffies en de vers gemaakte gebakjes zijn een echte aanrader!
Klapdorp 41

7. NADA - Workshop 'Groen om te doen' - 13u-18u
Groen om te doen - tover je kamerplant om tot een echte hangende kokedama of string-garden of maak een echte zaadbom. Je kan een plantje meenemen of ter plaatse aankopen. Duur: 10 - 15min. Voor bezoekers zonder groene vingers delen ze zaden uit voor wilde planten die je langs de stoep of gevel kan strooien om zo het straatbeeld te vergroenen.
Lange Koepoortstraat 10-12

8. DOKA – Fotografie, een expositie en een drankje – 13u-18u
DOKA is geen ‘gewoon’ Café. Het is ook een fotogalerie en een shop voor analoog fotomateriaal. Tijdens STADSPARELS loopt er ook de tentoonstelling ‘ABBA…ZAPPA, Seventies Rock Photography’ door Gijsbert Hanekroot. Bij een bezoekje maak je kans op een gratis glas van de nieuwe zomerhit Lillet Vive (zolang de voorraad strekt).
Lange Koepoortstraat 17

9. De Groene Waterman - Boekvoorstelling – 16 u.
De Groene Waterman is een onafhankelijke boekhandel met een eigenzinnig aanbod. In de historische kelder worden wel vaker boekvoorstellingen, leesgroepen en andere activiteiten georganiseerd.
Op 23 september stelt kunstenaar Bruce Bherman er zijn boek "Tekeningen, drawings, Zeichnungen" voor, een getekend fotoboek met reisimpressies.
Wolstraat 7

10. Sterling muziek - Openstellen van achterhuis – 13u-16u
Tijdens STADSPARELS doen Ada en Wim met plezier de deur open van het Zilversmidspand. Zij zullen klaarstaan om ook wat meer informatie over hun piano- en koorlessen. Want op deze prachtige locatie met historische waarde kan je doorheen het schooljaar terecht voor muzikale bijscholing.
Lange Koepoortstraat 58

Na 18u verwachten we je terug in de Oude Beurs!

BuurtBBQ – 18u
Tijd voor gezellig getater met eigen lekkers! Wij voorzien een BBQ, drank kan je kopen in onze bar maar het eten dien je zelf mee te nemen. Als jij iedereen één slaatje voorziet zijn wij er zeker van dat het een hemels smulfestijn zal worden. Je vlees kan je indien gewenst al op de middag in onze frigo steken.

Rondleidingen doorheen de expositie Quartier en de expositie van Nora Hazhaz – 18u
Er loopt in de Oude Beurs de expositie Quartier van vzw Catharsis over jouw buurt met werk van Jeroen Cavents, Jivan Van der Ende en Jasmin Van der Rauwelaert. Het cureren gebeurde door Clara Lissens. Daarnaast trok ook fotografe Nora Hazhaz door jullie straten en ook dat resultaat kan je komen bekijken in de Oude Beurs.

Co.Labs voorziet interactieve rondleidingen in de exposities van kunstenaars die deze zomer aan de slag gingen binnen jouw buurt. Je mag je verwachten aan spelletjes om in groep, op een andere manier naar kunst te kijken. Wij zijn alvast benieuwd naar jullie reacties op het werk over jullie eigen buurt.

Café au Lait – Afterparty – Vanaf 21u
Achteraf kan je in Café au Lait – een vaste waarde in de buurt – terecht voor het betere danswerk! Laat je verassen door Zuiderse klanken zoals die van de Salsa, Reggae, Hip Hop en andere opzwepende muziek. Feest gegarandeerd! 

PRAKTISCH |
Oude Beurs, Hofstraat 15, hartje Antwerpen
- Vrije toegang. U komt via de toegangspoort op het binnenplein. De expo bestaat uit twee delen en heeft twee toegangen: links achteraan het binnenplein, en rechts achteraan het binnenplein. 
- Aansluitend op de expo is een bar. Blijf gerust plakken.
- In de Oude Beurs huizen Fameus, KOP, Co.Labs en GAST.

Met de wagen:
- Parkeren in de straat is niet mogelijk. 
- Parkeer in de omliggende straten, nabij de grote markt of het Steen (vb. Steenplein), of gratis op de kaaien (Dichtstbijzijnde kaai: Scheldekaaien) 
- Voor meer parkeerinformatie: http://www.visitantwerpen.be/nl/plan-je-bezoek/antwerpen-bereiken/parkeren-in-antwerpen

Met het openbaar vervoer: 
- Vanaf Antwerpen-Centraal is het 20 min stappen. 
- Neem vanaf het station tram 9 tot aan de Groenplaats, of tram 24 of 11 tot aan de Melkmarkt om het stap-gedeelte quasi helemaal over te slaan.

Met de fiets:
- Efficiëntste optie. 
- Je kunt de fiets op de binnenkoer van de Oude Beurs parkeren. 
- Tegenover de Oude Beurs is er ook voldoende fietsparkeergelegenheid.

DANK //
Dit evenement is mogelijk dankzij GAST(e), Co.Labs vzw en de steun van Stadsmakers, district en stad Antwerpen