Back to All Events

Debat #4 | Over participatieve kunstpraktijken

18/09 | Debatavond #4 – Participatieve kunstpraktijken in Vlaanderen: twee jaar na het manifest.

 

Demos en CALXL schreven twee jaar geleden een ‘Manifest voor Participatieve Kunstpraktijken’*. Co.Labs beschrijft deze nieuwe kunstdiscipline als een kunst waarbij het publiek het belangrijkste onderdeel van het kunstwerk is, met kunstenaars die uit de cultuurtempels breken, de straat op trekken en onze sociale interacties in vraag stellen, die een brug slaan met andere sectoren en deze tegelijkertijd weten uit te dagen.

Hoe zijn deze praktijken de laatste jaren geëvolueerd en hoe kunnen ze beter onderbouwd worden? En welke rol vervullen deze artiesten bij het maken van de stad?

 

Bart Rogé (Demos), Wouter Hillaert (Rekto:verso), Tijl Bossuyt (De Veerman), Ciska Hoet (cultuurjournalist)...

 

* http://demos.be/kenniscentrum/publicatie/kunst-in-transitie-manifest-voor-participatieve-kunstpraktijken

 

OVER ONZE DEBATAVONDEN | Hoe gemeenschappelijk en duurzaam ruimte maken en beheren?

 

Elk jaar selecteert Co.Labs twaalf wijzen. Ze worden gevraagd om feedback te geven op de werking van Co.Labs, vanuit hun eigen expertise en liefst publiekelijk. Hieruit ontstonden de debatavonden van Co.Labs.

 

Hoe samen de stad maken en wat is de rol van de artiest, de burger en leegstand in dit verhaal? Wat betekenen de nieuwe vormen van collectivering voor artiesten, creatieven en flexwerkers? Vandaag zetten diverse organisaties in op manieren om samen, participatief de stad te maken op basis van onbenutte ruimte. Hoe kunnen we deze initiatieven ondersteunen? Co.Labs organiseert debatavonden en helpt zo de landschapstekening van dit (nieuwe) werkveld in te kleuren.

 

Co.Labs is een collectief dat experimenteert met het ontwikkelen van panden als gemeengoed, in de eerste plaats door netwerkvorming. We combineren drie netwerkorganisaties in één gebouw: een coworking space, een atelierpand en burgerinitiatieven. Kunst en cultuur vormen daarbij zowel de lijm als de motor. Vandaar onze vraag; hoe duurzaam en in co-creatie ruimte maken en beheren op basis van cultuur en nieuwe netwerkvormen? - Meer info? Colabs.website

 

PRAKTISCH |

Oude Beurs, Hofstraat 15, hartje Antwerpen

- Vrije toegang. U komt via de toegangspoort op het binnenplein. De expo bestaat uit twee delen en heeft twee toegangen: links achteraan het binnenplein, en rechts achteraan het binnenplein.

- Aansluitend op de expo is een bar. Blijf gerust plakken.

- In de Oude Beurs huizen Fameus, KOP, Co.Labs en GAST.

 

Met de wagen:

- Parkeren in de straat is niet mogelijk.

- Parkeer in de omliggende straten, nabij de grote markt of het Steen (vb. Steenplein), of gratis op de kaaien (Dichtstbijzijnde kaai: Scheldekaaien)

- Voor meer parkeerinformatie: http://www.visitantwerpen.be/nl/plan-je-bezoek/antwerpen-bereiken/parkeren-in-antwerpen

 

Met het openbaar vervoer:

- Vanaf Antwerpen-Centraal is het 20 min stappen.

- Neem vanaf het station tram 9 tot aan de Groenplaats, of tram 24 of 11 tot aan de Melkmarkt om het stap-gedeelte quasi helemaal over te slaan.

 

Met de fiets:

- Efficiëntste optie.

- Je kunt de fiets op de binnenkoer van de Oude Beurs parkeren.

- Tegenover de Oude Beurs is er ook voldoende fietsparkeergelegenheid.

 

DANK //

De tentoonstelling is mogelijk dankzij GAST(e), Co.Labs vzw en de steun van Stadsmakers, stad Antwerpen.

Later Event: September 23
STADSPARELS